Om alla olika tekniska termer runt tv-apparater har förvirrat dig, slappna av: här kommer en enkel förklaring på skillnaderna mellan de två som du förmodligen har hört talas om mest.

När du går in i en elektronikbutik nuförtiden, möts du av en svindlande mängd olika tekniska termer och förkortningar. När allt du vill ha är den bästa tv:n för ditt hem kan det kännas överväldigande att försöka förstå alla möjligheter.

Två av de teknikerna du kommer att höra talas om är OLED och ULED. De låter ganska lika, men det finns många grundläggande skillnader mellan dem. Låt oss ta en titt på vad de två olika termerna betyder och vad det innebär för dig och din lösning för hemunderhållning!

  

OLED

Om du får frågan när du spelar Trivial Pursuit eller på ett pubquiz någon gång, så står OLED för Organic Light-Emitting Diode. Denna teknik skiljer sig väldigt mycket från LED- eller LCD-tv. Varje pixel på en OLED-tv ger sin egen belysning och kan stängas av och på individuellt, Medan en LED-tv behöver bakgrundsbelysning. Detta ger OLED några fördelar när det gäller tv-bilden.

 

Svartaste svarta

En av de största fördelarna med OLED, och den som också nämns oftast, är hur OLED kan reproducera det svarta på skärmen. Eftersom varje pixel kan stängas av blir den verkligen svart, medan en LED-tv måste dämpa ljusstyrkan för samma effekt (mer om detta senare). Detta innebär också att OLED-TV har ett bra kontrastförhållande, vilket bara är ett tjusigt sätt att prata om skillnaden mellan hur ljus och mörk en tv-skärm kan bli.

 

Råstyrka

Å andra sidan finns det några områden där OLED inte gör lika bra ifrån sig som LED. Ljusstyrka är en av dem. OLED-kontraster är imponerande, men matchar inte riktigt den råa ljusstyrkan som LED-paneler har. Om du har koll på din strömförbrukning kan OLED få dig att höja på ett ögonbryn när räkningen kommer — OLED tv-apparater använder fortfarande lite mer ström än sina motparter. Slutligen är det första utlägget inte billigt, eller åtminstone inte billigt jämfört med de priser vi är vana vid att se för TV apparater idag.

 

ULED

Så vad är ULED? Till skillnad från OLED är det faktiskt inte bara en enkel teknik.

ULED, eller Ultra LED, är termen Hisense använder för en samling av 20 olika patent inom fyra nyckelområden: Ultra Wide Colour Gamut, Ultra Local

Dimming, Ultra 4K Resolution och Ultra Smooth Motion Rate. Som namnet antyder är detta en teknik term för LED-TV, men alla dessa patent tillsammans skapar en förbättrad tittarupplevelse hemma.

 

Färg

ULED TV-apparater har en bred palett och kan reproducera väldigt många färger så att bilder ser ljusare och mer detaljerade ut. Utan att börja använda tung terminologi eller för många siffror, kräver aktuella branschkrav för Ultra HD Premium-standarden att en tv kan visa 90 procent av de färger som definieras av något som kallas DCI-P3 – vår U7A ULED-TV kan visa 99,98 procent.

 

Ljusreglering

Som nämnts tidigare uppnår OLED svart genom att helt enkelt stänga av pixlar.

ULED använder i stället Local Dimming – lokal ljusreglering. Panelen på U7A är indelad i många olika zoner, som var och en kan dämpas och lysas upp oberoende av de andra. Detta ger en mycket bra kontrast och räckvidd, samt mycket detaljerade skuggor.

 

Upplösning

Vad gäller skärmens upplösning har alla ULED TV-apparater 4K Ultra High-Definition. Det är en upplösning på 3840 x 2160 (kallas ibland 2160p).

Det är fyra gånger fler pixlar än vad en Full HD-TV har. Med rätt 4K-material ger det en skarpare och mer detaljerad bild än du någonsin har sett förut. OLED har ingen specifik upplösning knuten till tekniken – vi har sett både 4K och Full HD OLED tv-apparater nyligen.

 

Rörelse

ULED TV-apparater använder alla ett system som heter UltraSmooth Motion, som i grunden är en smart algoritm som gör att TV:n kan skapa och infoga ramar i en video, vilket gör övergångarna smidigare. Detta paras ihop med något som kallas Backlight Scanning. Slutresultatet är att dina snabba actionfilmer inte ser suddiga ut och att ljusare objekt kan röra sig genom mörka bakgrunder utan att få den distraherande ”halo”-effekten.

Detta skrapar bara på ytan när det gäller både OLED och ULED – det finns en hel del mycket smart och högteknologisk magi i båda. Men förhoppningsvis är du nu beväpnad med lite mer kunskap som kan hjälpa dig på vägen när du ska hitta en ny tv i den snabba och rörliga TV-teknikvärlden.