Att grilla handlar om mer än bara matlagning. Det är ett roligt sätt att umgås med familj och vänner. Men låt inte god mat och gott sällskap stoppa dig från att rengöra grillen efteråt. Ta tid till att rengöra grillen när festen är över, då det annars kan förkorta livslängden på grillen.

Håll grillen i toppskick under grillsäsongen genom att följa dessa enkla råd från vår diskexpert Alojz Prislan.

Hur ofta bör man rengöra grillen?

”Grillen bör rengöras efter varje användning. När maten är klar bör du vänta tills gallret har svalnat. Därefter kan du skrubba bort eventuella matrester” säger Prislan. Dessutom rekommenderas det att du rengör det noggrant före första användningen för säsongen och sedan upprepar rengöringen ungefär en gång i halvåret – beroende på hur ofta du använder det. 

Hur rengör man grillgaller?

I diskmaskinen 

Diskmaskinen är antagligen det lättaste sättet, och såvida du inte har en större grill så bör grillgallren få plats utan problem. Vi rekommenderar att man kör ett intensivt diskprogram på 70 °C när man rengör grillgaller och -redskap i diskmaskinen” säger Prislan. Kontrollera i manualen att det går bra att diska grillgallren i maskinen. 

Bränn bort rester 

Ett annat sätt att ta bort eventuella matrester och bakterier är att helt enkelt bränna bort dem. Det gör du genom att låta grillen stå på högsta temperatur i 15 minuter extra när du har grillat klart.

Med ättika 

Spraya en blandning av ättika och lite vatten över grillgallren och låt verka i ungefär en timme. Därefter kan eventuella matrester skrubbas bort med en svamp eller borste.

Med bakpulver 

Bakpulver kan användas till mycket, och är bland annat ett utmärkt rengöringsmedel. Men visste du att det kan användas till att rengöra grillen med? Strö helt enkelt pulvret över gallret och låt det verka i ungefär 10 minuter. Därefter sprayar du lite vatten över och torkar av med en svamp.

Hur rengör man resten av grillen? 

Rengör utsidan av grillen med varmt vatten och lite tvål. Om grillen är gjord i rostfritt stål bör du dock använda ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för ändamålet och helst en mikrofibertrasa.

Rengöring av insidan kan först göras när grillen har svalnat helt. Oavsett om du har en gasol- eller kolgrill. Töm droppbrickan och rengör den med varmt vatten och mild tvål.   

Hur rengör man grillredskap?

De flesta grillredskap kan diskas i maskin, vilket även är ett utmärkt sätt att rengöra redskap som har rört vid rått kött. Kontrollera alltid först om dina grillredskap kan diskas i maskin. I annat fall, som med exempelvis redskap med trähandtag, rekommenderas det oftast att de diskas för hand med varmt vatten och lite diskmedel.