Det är sommar! Dags att ta fram badkläderna. Men sol, havssalt, klor, solkräm och svett ger synliga tecken på slitage på dina badkläder. Badkläder är dessutom tillverkade i elastiska material som kräver lite extra omvårdnad om de ska hållas i bra skick under mer än en säsong.

Det är alltså viktigt att tvätta sina badkläder på rätt sätt så att de håller under många säsonger. Undvik slitage och håll dina badkläder i toppskick genom att följa råden från vår tvättexpert Aleš Bricelj.

”Det rekommenderas att du sköljer eller blötlägger dina badkläder i kallt vatten. Leta upp närmaste dusch efter badet och skölj av badkläderna lite snabbt. På så sätt neutraliserar du materialet och bevarar kvaliteten. Tvätta sedan badkläderna noga efter tre till fem användningar.

 ”Om du badar i pool eller havet vill du få bort klor och salt. Då kan du använda lite milt tvättmedel, helst ett som är utformat för skonsam tvätt eller material som innehåller spandex” säger Bricelj. ”En del rekommenderar även att man använder ättika som en nödlösning i stället för tvättmedel, då det både neutraliserar dålig lukt och tar bort bakterier från tyget.”

Hur ska man tvätta sina badkläder

Det är bäst att tvätta badkläder för hand. Men om du ändå föredrar att använda tvättmaskinen, lägg alltid badkläderna i en tvättpåse och kör dem på ett skonsamt program. ”Ta det lugnt med tvättmedlet och hoppa över sköljmedlet när du tvättar dina badlakan” säger Bricelj. ”Intressant nog så innehåller mäns badbyxor mindre spandex, vilket gör dem hållbarare så att de kan tvättas i maskin.”

Rätt temperatur att tvätta dina badkläder i hittar du på tvättlappen i respektive plagg. 

Hur ska man torka sina badkläder

”Eftersom värmen kan påverka elasticiteten i materialet, bör du inte torka badkläderna i torktumlaren. Efter tvätten är det bättre att vrida ur dem eller rulla in plaggen i en handduk. Häng inte upp badkläderna för att torka, då det kan sträcka ut dem. Det är bättre att låta dem torka plant, men tänk på att metallytor kan lämna rostfläckar. Undvik även att utsätta badkläderna för direkt solljus, då det kan bleka färgerna och bryta ner fibrerna” berättar Bricelj.

Hur ska man förvara sina badkläder

Innan du lägger undan badkläderna för säsongen är det viktigt att de är riktigt torra. Fukt kan orsaka mögel som sedan är svårt att bli av med. Förvara inte badkläder i plastpåsar utan lägg dem i tygpåsar i stället. 

Ovanstående råd att inte tvätta dina badkläder rekommenderas för både baddräkter, bikinis och badbyxor.

Hur tar man hand om våtdräkten då

Våtdräkter ska tas om hand på ungefär samma sätt som badkläder. Det är dock viktigt att du inte lägger den i tvättmaskinen och inte bara sköljer av den från utsidan, utan även sköljer av den ordentligt på insidan när du tar den av dig. Våtdräkter är inte heller avsedda att användas i swimmingpooler med klorerat vatten. När det kommer till torkning, är det bäst att hänga upp våtdräkten på en speciellt avsedd galge eller en tung och vadderad sådan.