Eftersom dålig mat kan leda till matförgiftning är det viktigt att förvara dina livsmedel på rätt sätt. Det är ännu viktigare under de varma sommardagarna när maten kan bli dålig snabbare, då värme gör att bakterierna snabbt förökar sig. Olika typer av mat behöver förvaras på olika sätt, så därför har vi satt ihop en guide som hjälper dig att organisera din kyl på ett sätt som gör att maten inte bara håller så länge som möjligt, utan även hålls i bästa möjliga kvalitet. Så, säg hejdå till matsvinnet genom att följa dessa enkla tips och råd.

Överfyll inte kylen

För mycket mat i kylen kan stoppa luftcirkulationen och öka energiförbrukningen. Om du ofta överfyller kylen kan det vara en bra idé att överväga om du behöver köpa en större kyl som drar mindre energi. Hisense erbjuder en rad olika modeller med My Fresh Choice Zone, ett fack med temperaturkontroll och som enkelt kan göras om från kyl till frys. Temperaturen kan nämligen ställas in från -20 °C och hela vägen till 5 °C. Du behöver inte oroa dig för att ha för lite kyl- eller frysutrymme, då du enkelt kan göra om Fresh Choice Zone till det du behöver. Om du ska ha en stor grillfest kan du nu fylla på med kall dricka utan att behöva leta upp dina gamla kylväskor. Eller om du har fått en stor skörd från trädgårdslandet behöver du inte ge bort allt till vänner och grannar (även om de säkert uppskattar det) bara för att du inte har plats i frysen. Gör helt enkelt om ditt konvertibla fack till en frys.

Ta hand om dina rester på rätt sätt Det rekommenderas att äta upp resterna i kylen inom tre till fem dagar, men om du i stället fryser in dem kan de hålla i upp till fyra månader. Oavsett hur du förvarar dem, se till att maten är helt kall innan du placerar maten i kylen eller frysen. Kött och fisk kräver specialbehandling Rått kött, fisk och skaldjur ska helst förvaras i temperaturer runt 0 °C. De flesta typer av rått kött kan ligga kylen ett par dagar innan det bör tillagas eller frysas för att det inte ska bli dåligt. Se även till att du placerar kött, fisk och skaldjur i en vakuumförseglad påse i kylen, eller åtminstone på en tallrik, så att safter inte kan förorena andra livsmedel.

Håll frukt och grönsaker fräscha

Om du odlar egna frukter och grönsaker vill du ju att de ska hålla sig lika fräscha som dagen de skördades. Om du i stället föredrar att köpa dem, försök alltid att välja de allra bästa. Du kan se om frukt och grönsaker är som de ska vara bland annat på färgen. Kontrollera att temperaturen är mellan 4 °C och 7 °C i kylen där du ska förvara dina gröna godsaker. Temperaturen är inte det enda som spelar roll när det kommer till att förvara frukt och grönsaker. Även fukten har stor påverkan, då den kan göra så att maten torkar eller mognar för fort. Kylar från Hisense har en Moisture Fresh Crisper-låda som gör det möjligt att hålla frukt och grönsaker fräscha längre tack vare de optimala temperaturerna och fuktnivåerna.