Förutom badkläder, är badlakan någonting vi inte kan leva utan på sommaren. De torkar oss, skyddar oss mot vinden och är en bekväm yta att ligga på. Vårt första råd är att investera i ett badlakan av hög kvalitet. Även om du måste byta ut dem så småningom, kommer de att hålla många säsonger om du tar hand om dem på rätt sätt.

Börja på stranden

Det första steget tas redan innan du lämnar stranden. Skaka alltid ur badlakanet ordentligt innan du åker hem, så att du får bort så mycket sand och smuts som möjligt. På så sätt kryper inte sandkornen ner så långt i badlakanets fibrer och det mesta av smutsen stannar kvar på stranden och följer inte med dig hem.

Torka efter användning

Låt inte badlakanet ligga ihoprullat eller i en väska, då det kan bildas mögel. Häng i stället upp det så fort du kommer hem, helst i solen då solstrålarna dödar en stor del av bakterierna och förhindrar dem från att sprida sig. Använd torktumlaren om det skulle vara molnigt eller regnigt. Se till att badlakanet har torkat ordentligt innan du tar ut det ur torktumlaren, men se samtidigt till att det inte blir övertorrt, då det kan förkorta livslängden på badlakanet. Torktumlare från Hisense har Humidity Sensor-teknik med smarta sensorer som avbryter torkningen när plaggen är torra, vilket är ett utmärkt alternativ även för badlakan.

Följ tvättråden

När dina badlakan är torra, skakar du ur dem igen innan du lägger dem i tvättmaskinen, så att sand och inte smuts inte samlas i maskinens filter. När det är gjort, tittar du på badlakanets tvättlapp och kontrollerar om det har speciella krav. I allmänhet rekommenderas det att du tvättar dina badlakan efter tre till fyra användningar, såvida de inte luktar illa eller har några fläckar så klart (vi vet alla hur solkräm kan smitta av sig). I sådana fall är det bäst att tvätta dem direkt med varmt vatten. I andra fall bör du tvätta på lägre temperaturer, då det förebygger krympning och att färgerna bleks. Oavsett så är det viktigt att inte använda för mycket tvättmedel och att hoppa över sköljmedlet helt. På så sätt håller du dina badlakan rena, absorberande och mjuka.

Ta bort fläckar

Badlakan utsätts inte bara för liknande fläckar som andra plagg utan även för solkräm. Det är viktigt att inte använda torktumlaren förrän du har fått bort alla fläckar, eftersom det kan bli svårare att få badlakanet rent annars. Ta bort fläckarna helt innan du tvättar dina badlakan på rätt tvättprogram. Tvättmaskiner från Hisense är utformade för att ta bort även envisa fläckar, tack vare den specialdesignade trumman.