Det är känns självklart att kläderna måste tvättas regelbundet för att de ska hålla sig rena och luktfria. Även om tvättmaskiner och torkmaskiner gör en stor del av arbetet åt oss i dag, glömmer vi ofta att de också måste rengöras om våra kläder ska hållas i toppskick. Om vi underhåller dem och väljer rätt maskin, är det som tur är en enkel och snabb process.

Varför ska vi rengöra maskinen?

Tvättmaskiner tvättar våra kläder rena, men smutsen från tvättmaskinen i kombination med tvättmedelsrester kan ge upphov till smuts som byggs upp i maskinen med tiden. Detta kan ge perfekta förutsättningar för bakterier. Att tvätta kläderna i en smutsig tvättmaskin kan också få kläderna att lukta illa.

När ska den rengöras?

Det rekommenderas att du rengör din tvättmaskin en gång i månaden. Detta för att hålla maskinen ren och förebygga problem i stället för att åtgärda dem när de uppstår. Om du inte gör det regelbundet kan din tvättmaskin avge obehagliga lukter på grund av mögel och smuts runt luckan eller på grund av att tvålrester byggs upp i trumman.

Hur rengör man maskinen invändigt?

Det enklaste är att äga en tvättmaskin som har en självrengörande funktion, som Hisenses modeller, som ser till att både dina kläder och själva maskinen är rena och luktfria. Allt du behöver göra är att köra ett program en gång i månaden så håller sig din maskin i toppskick. I annat fall ska du använda ett tvättmedel som är särskilt avsett för tvättmaskiner och följa anvisningarna. Om du föredrar naturliga tvättmedel eller sådana som du redan har hemma, häll två koppar vinäger i behållaren till flytande tvättmedel och kör maskinen på det varmaste programmet utan kläder i den. När programmet är klart kör du samma program igen, men tillsätt 1/3 kopp bakpulver i trumman i stället för vinäger. Om du vill kan du också växla mellan de två metoderna varannan månad.

Hur rengör man tvättmedelsfacket och gummipackningarna?

Ta ut lådan helt ur maskinen och lägg den i en blandning av vatten och lite tvättmedel. Använd sedan en liten borste för att nå in i alla hörn och skrubba bort rester av tvål, smuts och mögel. Tvålvatten är också perfekt för att rengöra gummipackningar. Doppa en trasa i tvålvatten och torka bort eventuell smuts runt eller mellan tätningarna. Ta bort mynt eller andra små föremål som kan vara gömda mellan packningarna, och se till att packningarna inte skadas när du rengör dem.

Hur rengör man filter?

Läs manualen för att se hur du tar bort och rengör filtret. Använd en handduk eller en skål när du gör det eftersom vatten kan läcka ut när du tar bort filtret.