På senare år har nyårslöften fått ett något sämre klang. I synnerhet för att vi ofta sätter för höga eller många mål och förväntar oss att första dagen på det nya året ska vara som att trycka på en knapp och allt ska vara helt annorlunda. Det är bättre att se löftena som en utveckling i stället för en revolution som händer över en natt. Vi kan nå våra mål genom att förbereda oss. Rengöring och organisering av kylskåp är ett perfekt första steg för alla som försöker äta nyttigare, ha ett prydligare hem eller skaffa sig en mer ordnad eller minimalistisk livsstil. Rengör, organisera, fyll på. Här är några tips på hur du går till väga.

RENGÖRING

1. Ut med det gamla

Börja med att ta ut maten ur kylskåpet och släng all mat som har blivit för gammal, saker som blivit dåliga och allt som rört vid dem. Tänk på att mat som fortfarande går att äta måste hållas kall, de kan bara stå på diskbänken en liten stund. Vi rekommenderar därför att du förvarar maten i en kylväska tills du är redo att ställa in den i kylen igen.

2. Plocka ut, rengör och torka lösa delar

Plocka ut hyllor, lådor och andra lösa delar och rengör dem med ljummet vatten och ett skonsamt rengöringsmedel. Låt facken lufttorka eller torka dem med en trasa.

3. Rengör insidan av kylskåpet

Använd vatten, rengöringsmedel och en trasa för att rengöra kylen. Var noga med att inte missa några hörn eller lådor som inte kan plockas ut. Torka därefter ordentligt med en våt trasa för att få bort rester av rengöringsmedel.

4. Rengör maten

Sätt tillbaka alla delar som du har plockat ut och rengör och torka av all mat innan du ställer tillbaka den.

ORGANISERA

1. Använd speciella fack

När det kommer till att organisera bör du se till att utnyttja allt som kylen har att erbjuda. Hisense fokuserar på att använda modern teknik för att skapa praktiska och lättanvända lösningar, som exempelvis frukt- och grönsakslådor, som ger de bästa förutsättningarna för att hålla dina grönsaker fräscha, eller ett speciellt fack som bevarar näringsvärdet hos fisk och kött.

2. Använd burkar

Återanvändbara burkar i olika storlekar är ett säkert, billigt och miljövänligt sätt att hålla dina rester fräscha.

3. Kylskåpslådor och etiketter är dina bästa vänner

När du rengör kylen stöter du säkert på något du inte känner igen från en annan tidsålder längst in i kylen. Slipp det i framtiden genom att använda genomskinliga lådor som gör att du snabbt och enkelt kommer åt det du vill ha. Och glöm inte att märka upp mat som inte är i sin originalförpackning med innehåll och datum.

FYLL PÅ

1. Ta bort viss mat

Om du bestämt dig för att äta nyttigare, rekommenderar vi att du även slänger mat som innehåller en massa fett och socker när du ändå städar kylen (steg 1). Exempel på sådan mat är majonnäs, ketchup, salladsdressing, läsk, mjukost och liknande.

2. Sortera maten i kylen

Se till att det alltid är enkelt att hitta nyttig mat. I synnerhet snacks – vilka vi rekommenderar att du har i portionsförpackningar – bör förvaras på mittenhyllorna så att du snabbt hittar dem.

3. Fyll på

När du veckohandlar, fyll på med sallad (som isbergssallad, ruccola, grönkål, spenat) och grönsaker och förvara dem i en särskild låda, vanligtvis längst ner i kylen. Glöm inte bort frukten, som exempelvis grapefrukt, päron och alla sorters bär. Ja, frukt innehåller vanligtvis en hel del socker, men de håller sötsuget i schack på ett mycket nyttigare sätt.

Andra livsmedel som kan vara bra att ha i kylen för en hälsosammare livsstil är kött (kycklingbröst, rostbiff), fisk (vit fisk, lax eller tonfisk), snacks (hummus), mejeriprodukter (skummjölk, ägg, yoghurt med låg fetthalt) och fond (kyckling och grönsaker). Om du har allt det här ligger världen (kylen) för dina fötter.