Fickor är som små skattkistor. Att hitta pengar i en jacka du inte haft på dig på ett tag är alltid en rolig överraskning, men att hitta dem när du tömmer tvättmaskinen är definitivt motsatsen. Vid sådana här tillfällen känns fickorna som svarta hål. Och även om vi alla fått lära oss att tömma fickorna innan vi startar tvättmaskinen händer det att vi glömmer. Här kommer några råd som räddar dagen när någonting gömt sig i en ficka och följt med i tvättmaskinen.

Näsdukar

Om du öppnar tvättmaskinen och ser små vita pappersbitar på dina kläder, har du antagligen tvättat ett par byxor med en näsduk eller två i ena fickan. I det här fallet kan du skaka plaggen individuellt så att bitarna faller av. Låt kläderna torka och skaka dem igen när de är helt torra. Om det ändå sitter några bitar kvar, kan du använda en klädrulle för att få bort dem. Och glöm inte bort tvättmaskinen. Torka bort pappersbitarna från maskinens insida med en trasa och töm därefter filtret. Kör maskinen på självrengöringsprogrammet och rengör filtret ytterligare en gång efteråt. Tvättmaskiner från Hisense är som tur är både tysta samt energi- och vattensnåla, vilket innebär att rengöringsprogrammet inte kommer att kosta skjortan.

Plånböcker, kort och pengar

Om du har råkat tvätta plånboken, ska du först plocka ut allt som finns i den, sprida ut sakerna och låta dem torka. Det bör inte vara någon fara för mynten, det är antagligen sedlarna som du oroar dig för. Tack vare materialet som de är gjorda i, bör även sedlarna vara intakta. Så sprid ut dem och låt dem lufttorka någonstans där en vindpust från ett öppet fönster inte kan blåsa bort dem. Om sedlarna skulle vara skadade, kan du ta med dem till en bank och få dem utbytta. När det kommer till kort tål de flesta vatten och är gjorda för att kunna stå emot rengöringsmedel, men temperaturen kan dock vara ett problem. Du kan behöva byta ut dem om de tvättades i temperaturer som överstigit 57 °C, eftersom de kan börja smälta.

När det kommer till själva plånboken beror det lite på materialet och vilket tvättprogram som har använts. Om den ser okej ut, låt den lufttorka. Men om din plånbok är tillverkad i skinn kan den behöva lite extra omsorg. Ta först bort så mycket vatten som möjligt med en mjuk handduk. Undvik höga temperaturer, så skippa hårfönen och elementet, och låt plånboken ligga stängd i rumstemperatur så att den får lufttorka. Om materialet däremot känns eller ser påverkat ut efter tvätten, försök återställa det med lite läderbalsam.

Smycken

För att tvätta våra händer ordentligt, bör vi alltid ta av oss smyckena först. Det kan dock leda till att vi lägger ringar och armband i fickan och glömmer bort dem tills det är för sent och de redan har tvättats tillsammans med kläderna. Om dina smycken är gjorda av guld, silver, platina, palladium, titan, rostfritt stål, plast eller glas borde det vara någon fara, men föremål gjorda av metaller som oxiderar kanske inte kommer att se ut som de gjorde tidigare.

Kom ihåg att alltid kolla och tömma dina fickor innan kläderna slängs i maskinen. Och ja, vi vet, det är önsketänkande, men efter att ha läst det här kanske du kommer ihåg att kolla fickorna de närmsta gångerna. Förhoppningsvis tillräckligt för att vi ska komma förbi den kalla årstiden.