Återanvändbara vattenflaskor är inte bara ett trendigt sätt att hålla vätskenivån på topp, de spelar även viktiga när det kommer till att minska miljöpåverkan. Eftersom engångsartiklar i plast blir ett allt större problem, är återanvändbara vattenflaskor ett viktigt steg som alla kan ta för att minska användningen av olja och utsläppen av koldioxid som är kopplade till tillverkningen av plastflaskor. På så sätt skapas mindre avfall samtidigt som vi skyddar våra sjöar och hav och allt som bor i dem. Visste du att det krävs mer vatten att tillverka en plastflaska än mängden vatten som får plats i den? För att få ut mesta möjliga av din återanvändbara vattenflaska är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt så att du inte behöver oroa dig för mögel eller bakterier. Här får du ett par tips på hur du gör.

 

Daglig rengöring

Din vattenflaska behöver rengöras regelbundet, även om du använder den konstant. Diska ur vattenflaskan varje dag med varmt vatten och några droppar diskmedel och använd en flaskborste för att skrubba väggarna, botten och kanten av flaskan. Skölj sedan ur flaskan ordentligt. Torka flaskan med en handduk eller låt den lufttorka med locket av, annars skapar fukten en perfekt miljö för bakterier. Om flaskan kan diskas i maskin kan du hoppa över det här steget och helt enkelt köra flaskan i en diskmaskin. De har även flexibla korgar och justerbara överkorgar, så att du får tillräckligt med plats att diska även de största återanvändbara vattenflaskorna. Om din flaska är av glas, kan du till och med använda ett speciellt glasprogram.

 

Noggrann rengöring

Om din flaska luktar illa eller om den har synligt mögel, behöver den rengöras noggrannare med rengöringstabletter för vattenflaskor. Du kan även fylla flaskan halvvägs med ättika, fylla på med vatten och låta den stå över natten innan du diskar den. I stället för ättika kan du även använda två till fyra matskedar bikarbonat och varmt vatten.

 

Rengöring av locket

Det är viktigt att komma ihåg locket. Börja med att ta bort handledsremmen om det finns en sådan. Använd diskmedel och borste för den dagliga rengöringen, eller lägg det i bestickkorgen om du använder en diskmaskin och locket är för litet för hyllorna. Om du ser tecken på mögel, lägg locket i en lösning med hälften ättika och hälften vatten över natten. Och igen; här kan du i stället använda en lösning med bikarbonat och varmt vatten.

 

Rengöring av sugröret

Gör en rengöringslösning med diskmedel och varmt vatten, doppa en piprensare i den och för den upp och ner längs insidan av sugröret. Om piprensaren inte är tjock nog, kan du vira ihop flera stycken. Om det finns envisa fläckar, kan du doppa piprensaren i bikarbonat och använda den som ett skonsamt slipmedel. Om du inte har någon piprensare, kan du använda långa bomullspinnar eller tandtråd för att nå inuti sugröret.

 

Rengöring av flaskans sleeve

Om du har en återanvändbar flaska av glas kanske du också har en sleeve för att skydda flaskan. En sleeve är en slags hylsa som ger extra grepp och agerar stötdämpare när du sätter ner flaskan. Dessutom isolerar den och suger upp kondens. Håll din sleeve ren genom att diska den för hand eller i maskin på lägre temperaturer, om det står på etiketten att det är ok.