Förhindra de vanligaste TV-katastroferna med några enkla råd.

Du har hittat den perfekta TV:n. Som exempelvis 65”-TV:n Hisense ULED U7H eller kankse 75”-TV:n Mini-LED ULED U8H. Den har en platt LED-skärm med otrolig 4K-upplösning, Dolby Vision IQ, uppdateringshastighet på 120 Hz och Game mode Pro. Den har allt du behöver och lite till. Nu har du bara en sak kvar att göra – få hem TV:n och börja njuta av den perfekta tittarupplevelsen.

Vad kan gå fel? Tja, enligt vår kundtjänst kan ganska mycket gå fel. Många förstår inte att platta skärmar är väldigt känsliga apparater som måste behandlas med särskild försiktighet när de transporteras och packas upp hemma. Tekniken som gör att du kan titta på ditt favoritinnehåll i klara färger och otrolig skärpa – integrerad i en supertunn enhet – kan vara väldigt känslig om den inte behandlas på rätt sätt.

Men oroa dig inte. Om du följer instruktionerna som följer med din enhet plus dessa enkla tips, kommer din TV att vara helt säker och redo på nolltid.

Lägg aldrig din plattskärm ner, inte ens under transporten

Det finns en anledning till varför plattskärmar packas i stående kartonger. Det är för att de aldrig ska ligga ner. Inte ens under korta perioder, som exempelvis under transporten. Platta TV-apparater är utformade och viktbalanserade för att stå upprätta. Om du lägger apparaten ner är vikten inte fördelad jämnt längre. Det kan leda till att kanterna trycks ner av gravitationen, och skärmen kan knäckas. Det tillsammans med vibrationerna från en bil i rörelse är receptet på en katastrof.

Så, när du bär hem din sprillans nya Hisense-TV från affären, se till att du ställer in kartongen upprätt i bilen. Ställ kartongen på baksätet och palla upp den med något mjukt så att den hålls säkert på plats. Du kan använda kuddar, filtar eller andra kartonger. Men se till att den inte kan röra sig eller trilla under resan. Är din nya Hisense-TV för stor för att kunna stå i din bil? Beställ den online och låt budfirman sköta jobbet.

Be dina vänner om hjälp

I synnerhet med större TV-apparater, som din nya 65”-tv från Hisense, är det lockande att ta tag i den hur som helst, bara det går fort att packa upp den. Gör inte det. Skärmen på din TV är så känslig att den kan spricka eller skadas om du trycker på den med fingrarna. Därför är det väldigt viktigt att du bara håller i kanterna på din TV.

Bjud in en vän som kan hjälpa dig att packa upp och hänga upp din TV. Två par händer gör det enklare att följa instruktionerna och hantera TV:n på rätt sätt. Du kan alltid göra uppackningen till en ”premiärvisning” på din nya stora platt-TV. Bjud in din vän till en filmkväll eller fotbollsmatch och, just det, be dem packa upp TV:n.

Se till att vikten stöds

Planerar du att montera TV:n på väggen? Var mycket försiktig så att du väljer en vägg som klarar av måtten och vikten på din nya platt-tv.

Och ännu viktigare, välj rätt vägg. Det kan låta tramsigt, men en del väggar i hemmet kanske inte tål vikten från en tv. Fel vägg kan innebära att du får ett hål i väggen och en trasig TV.

Det finns ett snabbt test du kan göra. Om du knackar på väggen och den låter ihålig, bör du låta ett proffs avgöra om väggen är stark nog för din TV, då den antagligen är tillverkad i gips eller trä. Om det inte ekar när du knackar, är det ingen fara. Då är väggen robustare och antagligen tillverkad i betong eller tegel.

Extra tips: spara TV:ns kartong

Om du har plats bör du spara kartongen som tv:n kom i. Det är utmärkt om du behöver flytta TV:n eller ställa undan den ett tag, som exempelvis om du ska måla om huset. Kartongen är skräddarsydd för din TV, så den ger allra bäst skydd och stöd åt din känsliga apparat.

Har du inte kvar kartongen? Använd i stället ordentligt med bubbelplast och extra filtar för att skydda din tv-apparat.