07.09.23

Linne: hur du tvättar, torkar och undviker skrynkelkatastrofer

Vi älskar kläder i linne. Det är inte bara ett av de mest hållbara naturtygerna på marknaden, utan linnekläder ser också underbara, eleganta och sofistikerade ut. De ger en fläkt av klassisk stil till varje sommaroutfit. Från långa och luftiga sommarklänningar, redo för oförglömliga semestrar, till skjortor och byxor i linne som räddar dig från överhettning under de långa och heta kontorsdagarna.

Linne är ett fantastiskt material för i princip alla typer av kläder. Och ett av de enklaste materialen att ta hand om. Det kräver inte mycket uppmärksamhet, men det finns några grundläggande regler som du måste följa när du tvättar och torkar dina linneplagg i garderoben. Du vill väl inte att din favoritsommarklänning ska krympa eller förlora sin form?

Linne är det bästa valet när det är riktigt varmt på sommaren
Linne är ett naturligt tyg som tillverkas av linfibrer. Det är mjukt och skonsamt mot huden, andas mycket bra och har en fantastisk förmåga att absorbera och avge fukt mycket snabbt. På så sätt hjälper det kroppen att reglera sin temperatur, så det är perfekt för varmt och fuktigt sommarväder. Dessutom ser skjortor, byxor, jackor och klänningar i linne enkelt sofistikerade och eleganta ut.

Den enda nackdelen med linneplagg är att de tenderar att bli skrynkliga väldigt lätt. För oss är det en del av deras sommarcharm, men med rätt skötsel och hantering kan du hålla dina linnekläder i bra form längre.

Tvätta linnekläder på skonsam cykel i kallt vatten
Det finns en regel som du måste följa när du tvättar linne: tvätta aldrig linne i varmt vatten. Även förtvättat och förbehandlat linne krymper i varmt vatten, så ställ in tvättmaskinen på ljummet eller kallt vatten. Följ anvisningarna på plaggets etikett, men vanligtvis räcker det med en temperatur mellan 20 °C och 30 °C.

Välj en skonsam cykel med låg centrifugering, och välj till mer vatten till cykeln om det går på din tvättmaskin. På en tvättmaskin från Hisense kan du välja programmet Dunjacka som inte bara lämpar sig för kuddar och stoppade jackor, utan även för ömtåliga linnekläder, då tvätten sker på låg temperatur, med en stor mängd vatten, försiktigt tumlande och en skonsam centrifugering i slutet.

Tillsätt ånga för att hålla skrynklorna borta
För det första, oavsett hur hårt du försöker och hur mycket du anstränger dig kommer du aldrig att kunna hålla dina linnekläder helt skrynkelfria. Linne är inte töjbart och så fort du använder det kommer det att bli lite skrynkligt. Vi rekommenderar att du bara accepterar det.

Men om du vill få din linnegarderob så slät som möjligt, åtminstone tills du bär plaggen, tillsätt lite ånga i slutet av varje tvätt. Genom att använda ångfunktionen i din Hisense-tvättmaskin kommer plaggen inte bara att slätas ut, utan dessutom rengöras då maskinen tar bort bakterier, virus och allergener. En kort ångtvätt är perfekt för att fräscha upp kläder som inte är direkt smutsiga, utan bara behöver slätas ut och få bort lukt.

Låt inte linnekläder torka för länge
Lufttorka dina linnekläder när det är möjligt. Håll dem borta från direkt solljus (särskilt vita kläder, eftersom de tenderar att bli gula) och lägg dem helst på ett plant underlag. Det går dock bra att använda torktumlare. Tänk bara på att du ska ställa in en riktigt låg temperatur och en kort torktid.

Torka aldrig linnekläder helt i maskinen. Ta istället ut kläderna när de fortfarande är lite fuktiga och låt dem torka färdigt utomhus. Lägg dem platt eller häng dem så slätt som möjligt.

Twin Flow är en funktion med dubbelriktad luftfördelning i en Hisense-torktumlare som är perfekt för sommarens linnekläder. Luften inuti trumman rör sig i olika riktningar och härmar en naturlig bris. Det ger bättre torkresultat med färre veck även på stora skjortor och vida linnebyxor.

Ju mer du bär dem, desto mjukare blir de
Linne blir mjukare med tiden. Om du vill ha en mjukare känsla på nya linnekläder, tillsätt en kopp ättika till den sista sköljningen (istället för sköljmedel). Det kommer att hålla tygfibrerna under kontroll och hjälpa till att hålla färgerna skarpa och klara.

Linneplagg kan även kännas sträva och styva om de har övertorkats. Lägg då plaggen i Hisense-torktumlaren och kör en ånguppfräschning. En snabb ångcykel kommer att fräscha upp tyget och göra att det känns mjukare mot huden.

 

Andra artiklar